Αριστοτέλης

vΟ Αριστοτέλης δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους γύρω του. Είχε λίγους φίλους και πολλούς εχθρούς. Ο λόγος είναι ότι έκρινε τις θέσεις των άλλων, πολεμούσε τις απόψεις τους και ήταν ειρωνικός.
vΥπήρξε δάσκαλος και του Αλεξάνδρου, γιου του Φιλίππου, για δύο χρόνια περίπου.
vΌταν επιστρέφει στην Αθήνα, ξεκινά να διδάσκει σε ένα δημόσιο γυμναστήριο, που έγινε πραγματικό κέντρο έρευνας. Εκείνα τα 12 χρόνια, διδάσκει και γράφει τα μεγάλα του έργα. Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 π.Χ., στα Στάγειρα. Καταγόταν από μια σχετικά εύπορη οικογένεια. Είχε δύο αδέλφια, τον Αρίμνηστο και την Αριμνήστη.
vΟ Αριστοτέλης μαθήτευσε, ερεύνησε, δίδαξε και έγραψε. Η αναγνώρησή του, παραμένει ακλόνητη, μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τους αρχαίους βιογράφους, στη φιλοσοφία ξεπέρασε τα ανθρώπινα.
vΣτα 17 του χρόνια , έφτασε στην Αθήνα και όταν επέστρεψε ο Πλάτων από την Κάτω Ιταλία, ο Αριστοτέλης, έγινε μαθητής του. Όταν συμπλήρωσε τη μόρφωσή του, ξεκίνησε να διδάσκει τη Ρητορική στην Ακαδημία. Μετά το θάνατο του ιδρυτή της, ο Αριστοτέλης εγκατέλειψε την Αθήνα.
vΑξιοσημείωτο είναι το γενονός ότι ο Αριστοτέλης έπεισε τον Αλέξανδρο να κτιστούν ξάνα τα Στάγειρα, που ο Φίλιππος είχε καταστρέψει. Αυτό μαρτυρεί, ότι ο Αριστοτέλης ήταν πιστός στην πατρίδα του.
vΣύμφωνα με τον Αριστοτέλη, τον μεγάλο αυτό φιλόσοφο, η φιλοσοφία προσφέρει στον άνθρωπο την εσωτερική ελευθερία. Να σκέφτεται και να ενεργεί ελεύθερα.
vΣύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η παιδεία καλιεργεί την τη ψυχή. Μέσω της παιδείας, οι πολίτες αναπτύσουν αρετές, που θα οδηγήσουν αργότερα την κάθε πόλη σε ευδαιμονία. Ο κάθε πολίτης πρέπει να διακρίνεται για τις αρετές και του σώματος και της ψυχής.
vΟ σκοπός της παιδείας για τον Αριστοτέλη είναι η παιδευτική διαδικασία που προσφέρει η φύση.
vΟ Αριστοτέλης, πιστεύει ότι ο δεσμός της παιδείας πρέπει να συμβαδίζει με το πνεύμα της εποχής.
vΘεωρεί ακόμη, πως πρέπει όλοι οι πόλίτες να συμμετέχουν στην παιδευτική διαδικασία και να γνωρίζουν τα απαραίτητα, ώστε τόσο η πολιτική όσο και η κοινωνική ζώη, να εξελίσσονται έλλογα και ομαλά. 
 
 
Πηγές: Προβολές στον Αριστοτέλη,1998,σ.323-342
            Θέματα Αριστοτελικής Φιλοσοφίας,1998,σ.183-191