ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

Με αφορμή μια ταινία που είδα,« A beautiful mind », όπου ο πρωταγωνιστής πάσχει από σχιζοφρένεια, αποφάσισα να ψάξω λεπτομέρειες για αυτή την ασθένεια και να γράψω λίγα λόγια. Θα έχω τους συνδέσμους των πηγών μου στο τέλος της σελίδας.

 

    *  Τι είναι η σχιζοφρένεια;

Η σχιζοφρένεια, είναι μια εγκεφαλική και χρόνια διαταραχή, η οποία επηρεάζει το 1% του πληθυσμού. Τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια μπορεί να  ακούν φωνές, να βλέπουν πράγματα που δεν είναι εκεί. Έτσι η συμπεριφορά αυτών των ατόμων είναι απρόβλεπτη.  Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, όμως με σωστή αγωγή ελέγχονται τα σοβαρότερα συμπτώματα. Αυτή η διαταραχή δεν οφείλεται σε κάποιο ανθρώπινο σφάλμα. Είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου, που εκφράζεται μέσα από διαταραχές της σκέψης, της αντίληψης και της συμπεριφοράς. Η καθημερινότητα ενός σχιζοφρενή, είναι ένα τρομακτικό και παράξενο ταξίδι. Οι επιστήμονες, πιστεύουν ότι η ασθένεια αυτή, είναι κληρονομική.

 

  *    Η λανθασμένη εντύπωση για τους σχιζοφρενείς:

Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι, για τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια είναι πως είναι επικίνδυνα. Η αλήθεια είναι πως τα άτομα αυτά σπάνια είναι επικίνδυνα, αφού λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και υποστήριξη».

 

 

*    Στο μυαλό ενός σχιζοφρενή:

Πρόσωπο 1 : «Ακούω μικρές φωνές, σαν φωνές αγγέλων».

Πρόσωπο 2 : «Νόμιζα ότι μπορώ να πετάξω».

Πρόσωπο 3 : «Νιώθω σαν να εκρήγνυται το κεφάλι μου».

Πρόσωπο 4 :  «Κάθε φωνή που άκουγα, ήταν η φωνή του Θεού. Έτσι λοιπόν ό, τι μου έλεγαν οι φωνές έπρεπε να το κάνω».

 

 

*      Σχιζοφρένεια = Παράνοια, παραισθήσεις, συναισθηματική απομάκρυνση

*    Ένας μαθηματικός σχιζοφρενής, που βραβεύτηκε με Νόμπελ : John Nash.

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα βλέποντας ένα ντοκιμαντέρ, πατώντας στο σύνδεσμο : https://www.youtube.com/watch?v=j4dycEMQaLw&t=1884s

 

 

Μπορείτε να δείτε την ταινία « A beautiful mind » πατώντας στο σύνδεσμο : https://www.youtube.com/watch?v=bgfZ7db0e6I

 

 

Πηγές:

https://www.onmed.gr

https://www.vice.com

https://www.youtube.com