Συνέντευξη με την Ευγενία Ηλία (φοιτήτρια της Αγγλίας)

     Η Ευγενία Ηλία είναι από τη Λάρνακα και είναι 18 ετών. Σπουδάζει Μαθηματικά στο Bath της Αγγλίας. Ζήτησα από την Ευγενία να μου απαντήσει μερικές ερωτήσεις και να μας μιλήσει για την καθημερινότητα και τη ζωή ενός φοιτητή του εξωτερικού.

    

    

      1.      Γιατί επέλεξες να σπουδάσεις στην Αγγλία;

Πολλοί λόγοι με οδήγησαν στην απόφαση μου αυτή. Το ήθελα από πολύ μικρή αλλά η άποψή μου ενισχυόταν με τα χρονιά. Αρχικά, ήταν γιατί ήθελα να γνωρίσω νέους κόσμους, νέα άτομα, νέες κουλτούρες από διαφορετικά άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα. Με λίγα λόγια να διευρύνω τους ορίζοντες μου. Δευτερεύοντες λόγοι, αλλά εξίσου σημαντικοί, είναι η υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης, οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και του Campus (εστίες) η βελτίωση των αγγλικών μου, η πιο άμεση ‘συνεργασία’ πανεπιστημίων και βιομηχανίας και συνεπώς οι περισσότερες προοπτικές πιο άμεσης και εύκολης εργοδότησης μετά το πτυχίο μου.

 

      2.       Πώς είναι να ζεις σε μια ξένη χώρα και μάλιστα χωρίς την οικογένειά σου;

Στην αρχή είναι δύσκολο, αλλά το συνηθίζεις με τον καιρό. Εγώ μπορώ να πω ότι εγκλιματίστηκα αρκετά γρήγορα. Είναι τόσα πολλά τα καινούρια πράγματα που μαθαίνεις και δοκιμάζεις που δεν σου μένει χρόνος να νοσταλγείς, ευτυχώς ή δυστυχώς. Ο φόρτος εργασίας είναι αρκετά μεγάλος. Αρκετές φορές ξημερωθήκαμε με συμφοιτητές στην βιβλιοθήκη για να ετοιμασουμε εργασίες και να προετοιμαστούμε για εξετάσεις. Αυτό βέβαια είναι αναμενόμενο, μέρος των σπουδών. Η ανεξαρτησία που απολαμβάνεις στο εξωτερικό είναι υπέροχη, έρχεται όμως και με ένα κόστος. Δεν έχεις από πίσω σου τους γονείς σου να σε βοηθούν. Πρέπει να αναλαμβάνεις όλες τις ευθύνες μόνος. Από τα πιο απλά πράγματα: ψώνια, μαγείρεμα, καθάρισμα, μέχρι ευθύνες ενήλικα που έπρεπε να αναλάβω μόνη μου: διαχειρίζομαι λογαριασμούς σε τράπεζες, εύρεση σπιτιού μόνη μου, υπογραφή συμβολαίων, δημιουργία βιογραφικού σημειώματος και συνεντεύξεις για δουλειά στο αντικείμενό μου.

 

      3.       Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκες ότι θέλεις να γυρίσεις πίσω; Αν ναι, τι σε κρατά εκεί;

Να γυρίσω πίσω με την έννοια του να αφήσω τις σπουδές μου και να επιστρέψω μόνιμα όχι, ποτέ. Αλλά ναι, υπήρξαν στιγμές που απλά ήθελα να είμαι σπίτι μου και να είμαι για λίγο ξανά παιδί, χωρίς όλες τις έγνοιες και τις ευθύνες. Ήταν βέβαια παρωδικές φάσεις, δεν θα άλλαζα με τίποτα το πανεπιστήμιο μου και την μικρή πόλη όπου φοιτώ.

 

      4.       Πώς είναι οι σχέσεις μεταξύ των Κυπρίων φοιτητών στο πανεπιστήμιό σου;

Οικογένεια. Δεν θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω με καμιά άλλη λέξη καλύτερα. Είμαστε σαν μια μικρή κοινότητα, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Με αυτούς που έχω έρθει πιο κοντά νιώθω με βεβαιότητα ότι έχω μια καινούρια οικογένεια. Ακούγεται περίεγο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά όταν ουσιαστικά συγκατοικείς με τους φίλους σου συνδέεσαι σε ένα άλλο επίπεδο. Εξέπληξα και τον ίδιο μου τον εαυτό γιατί με παλιότερους μου φίλους χρειάστηκαν χρόνια για να έρθουμε τόσο κοντά. Με την κουβέντα που αστειευόμαστε πολύ συχνά είναι όταν θυμόμαστε πως όλοι λέγαμε ότι δεν θα βρίσκαμε Κύπριους φίλους. Και να’μας σήμερα να νιώθουμε τόσο στενοί φίλοι.

 

      5.       Ποιες διαφορές εντοπίζεις, ανάμεσα στη ζωή στην Κύπρο με αυτήν στην Αγγλία;

Η βασικότερη, Unlimited mobile data για δέκα λίρες τον μήνα. Πέραν του αστείου, υπάρχουν αρκετές διαφορές. Ο κόσμος στην Αγγλία είναι πολύ διαφορετικός. Απελευθερωμένοι σε αρκετά θέματα, χωρίς κολλήματα, δεν είναι καθόλου επικριτικοί, είναι ανοιχτοί. Είμαι πολύ τυχερή γιατί μέχρι σήμερα όλα τα άτομα που γνώρισα ήταν ευγενικοί μαζί μου και δεν με έκαναν να νιώσω άβολα ή ως ξένη. Επίσης, το γεγονός ότι το Μπαθ είναι μια μικρή πόλη κυρίως φοιτητών συνεπάγεται ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο αποξενωμένος όπως σε μεγαλουπόλεις, βλέπε Λονδίνο.

 

      6.       Υπήρξαν ή υπάρχουν δυσκολίες στην καθημερινότητά σου;

Παντού, όπου και να σπουδάζεις υπάρχουν δυσκολίες. Διαφορετικές ίσως για τον καθένα, αλλά δυσκολίες. Η μόνη πραγματική και ουσιαστική δυσκολία είναι η απόσταση, προσωπικά για μένα. Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου που είναι μακριά και έχω τη δυνατότητα να τους βλέπω λίγες φορές τον χρόνο. Όλα τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται.

 

      7.       Η Αγγλία έχει πάρα πολλά όμορφα μέρη. Βρίσκεις καθόλου χρόνο για εκδρομές;

Όχι όσο θα έπρεπε. Ακόμα και στο ίδιο το Μπαθ, υπάρχουν ακόμη βασικά αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία που ακόμα δεν έχω επισκεφθεί. Λίγο θέμα χρόνου, λίγο θέμα αμέλειας. Είναι όλα όμως ανάμεσα στα πλάνα μου για το μέλλον. Όσα περισσότερα δεις στη ζωή σου, τόσα περισσότερα κερδίζεις.